zaterdag, februari 02, 2008

GEHYPNOTISEERD STAAR IK NAAR MIJN SCHOENEN


Een donker podium met alleen maar wit en of blauw licht. Een grote man met een kaal hoofd (klopt niet met de werkelijkheid nee). Zijn gezicht is niet te zien. Hij staart naar de grond. Een microfoon verbergt de rest. Hij staart naar de grond. Naar een batterij effect pedalen. De rookmachine braak grote wolken verstikkende walm uit. "The first song is called Friends Are Evil." Tien minuten later is het pas tijd voor een tweede nummer.

Naast je staan een paar metalheads in slowmotion te headbangen. Hun haren zwiepen traag heen en weer. Hun aanwezigheid heeft alles te maken met het verleden van Justin Broadrick. Begonnen in Napalm Death teisterde hij jaren lang onze oren met Godflesh. Godflesh eindigde bij het laatste nummer van hun laatste plaat Hymns. Het nummer heet Jesu.

Jesu is geen einde voor Broadrick. Hij pakte het vast en begon een nieuw project/band. Jesu. Broadrick teistert nog steeds je oren. Dit keer niet, omdat hij de decibellen en BPM meters door het rood laten vliegen. Met Jesu pakt Broadrick je bij je strot met lang uitgesponnen shoegaze metal. Repeterende trage gitaarriffs. Een laag tempo. Zich voortslepende nummers.

Vanaf het moment dat je het eerste nummer van een Jesu plaat op zet grijpt Broadrick je arm vast in een beknellende greep. Er is geen ontkomen meer aan. De muziek doet je in trance raken. Gierende gitaren in een moordend langzaam tempo. Flanger en galm doen je oren dichtslippen. Fascinerende, aangrijpende muziek. Dit wil ik graag eens live ondergaan. Mijzelf kwijt raken in deze sleepende buldozer van geluid.

Alleen die zang. Alleen die zang. De zang is in een zelfde trage reperterende stijl. Past prachtig bij de muziek. Als het door iemand anders gezongen was misschien, want Broadrick zijn stem is wat van de slappe kant. Broadrick's zang mist de overtuiging van zijn gitaarmuren. Dat is jammer, maar niet genoeg om de platen van Jesu uit mijn cd speler te krijgen. Daarvoor ben ik te gehypnotiseerd door de muziek op Silver, Jesu, Lifeline en Conqueror.

Labels: ,

3 Comments:

Blogger Polle said...

Wil je een cassettebandje voor me opnemen?

2:25 p.m.  
Blogger FROMMEL said...

tdk en basf teepjes zijn onderweg.

3:01 p.m.  
Anonymous Anoniem said...

Zijn stem is zwakker dan de muziek, maar eigenlijk vind ik dat dat het geheel sterker maakt.

9:42 p.m.  

Een reactie posten

<< Home