maandag, september 15, 2008

HOREN EN/OF ZIEN

"Wat zou je liever missen? Je zicht of je gehoor?"

De welbekende niet te beantwoorden vraag. Waar zou je liever zonder doen? Zien of horen?

Zou ik zonder zicht kunnen? Nooit meer kijken. Nooit meer mijn blik op het lichaam van een vrouw kunnen richten. Nooit meer de hemel oranje, roze en/of rood zien kleuren bij een zonsopgang dan wel ondergang. Nooit meer de prachtige beelden die een film kan bevatten op mijn netvlies. Nooit meer Puch kunnen rijden. Kan ik zonder dat?

Zonder zicht ben ik wel gevrijwaard van al het lelijke in de wereld. Te dikke vrouwen in strakke leggings en een t-shirt met een gouden tijgerkop erop. Een sigaret in hun mondhoek. Nooit meer te hoeven kijken naar oorlogen en honger. Naar dood en verderf. Onwetend van de dodelijk saaie uniformiteit in winkelstraten en nieuwbouwwijken. De rest van mijn bestaan verder zonder de Tomos Revival of de Ford Ka. Is het erg om dat te missen?

Nooit meer horen? Kan ik dat? Een leven zonder muziek of in niet meer dan de bas die door mijn lijf dreunt. Nooit meer zingende vogels bij het ontwaken. De klank van een helmloze scooter die tegen een muur rijdt. Verstoken van de lieve woorden die in mijn oor gefluisterd worden. Liplezend door interresante gesprekken. Kan ik dat?

Doof zijn is ook doof zijn voor alle lelijke muziek die er gemaakt wordt. Verstoken blijven van Jan Smit, Marco Borsato, IOS en alle andere lelijke massabagger die in Nederland zo populair is. Doof zijn is ook nooit meer hoeven luisteren naar domheid, kortzichtigheid en niet verder denken dan je neus lang is onzin. Geen last meer van dat keffertje beneden. Is het erg om dat te missen?

Nooit meer horen of nooit meer zien?

Het heeft beide zijn voor en nadelen. Nooit meer horen of nooit meer zien? De welbekende vraag waar geen antwoord op mogelijk is. Ja, er zijn wat betreft horen en zien dingen die je geen seconde zou missen. Waar je makkelijk zonder zou kunnen. Lachend verder en geen sikkepit ongelukkiger. Maar je kan je beter concentreren op de mooie dingen die je kan zien en horen. De zon die op komt en de lucht verkleurt. Een schilderij aan een muur. De nieuwste plaat van je favoriete band. Het zingen van een vogel op het dak. Haar fluisterende stem in je oor. Er is al genoeg lelijkheid.

Laat mij allebei maar houden. Van allebei is er te veel dat ik niet zou willen missen.

Labels: ,

2 Comments:

Blogger Michael Minneboo said...

Ik ga uiteraard ook voor allebei houden. Het is een onmogelijke vraag. En toch, als ik soms blinde mensen op het perron zie lopen, hun stok tikkend op de vloer om hun weg te vinden, denk ik dat blind zijn toch beperkender is dan doof. Dan neem ik te dikke vrouwen in strakke leggings wel voor lief.

2:34 p.m.  
Anonymous Anoniem said...

Fijne keus, From, ik ga natuurlijk ook 'blind' voor allebei mogen houden.

8:20 p.m.  

Een reactie posten

<< Home