maandag, januari 10, 2005

DAG OMA

Dag oma. Dag oma. Dat was zo'n beetje het laatste dat ik nog wel uit mijn strot kreeg. Ik met mijn grote bek altijd. Wat nou grote bek? Zaterdag stond ik met een bek vol tanden. 7 jaar had ik oma niet gezien. Zaterdag ging ik bij haar langs. In de verzorgingsflat. Oma heeft parkinson en weet ik veel wat allemaal nog meer. Het was een verschrompeld stukje mens dat in bed lag. Een klein gerimpeld hoofdje op een nog kleiner lichaampje van krap 40 kilo. Een gebroken leven dat door twee zusters uit bed geholpen moest worden en op een stoel gezet werd. Een bibberend vrouwtje dat haar thee uit een kinderbekertje met een rietje drinkt en spreek met een krakende fluisterstem. Oma's wereld bestaat uit een bed en een stoel in een kamertje van 4 bij 4. Af en toe krijgt ze eens wat visite en kan dan in een rolstoel haar kamer even uit. Even naar buiten. Even eruit. Ik was er stil van. Ik probeerde er 2 dagen lang iets over te schrijven, maar het lukte niet. Zo wil Frommel niet oud worden. Bibberend opgesloten in een hokkie van 4 bij 4. Mocht Frommel de eerbiedige leeftijd van 80 bereiken en zo zijn dagen moeten slijten, dan hoopt Frommel dat het toegestaan is om over je eigen leven te beschikken. Maar zaterdag had oma een goede dag. Na 7 jaar zag ze haar kleinzoon weer eens. Wat was die groot geworden en "echt waar jongen ben je al bijna 33? Ik had je niet herkend als ik je was tegengekomen." Op oma's wang kwam een traan toen ik haar een kus gaf. Oma had een fijne dag en ik was blij dat ik haar die kon geven.

5 Comments:

Anonymous Anoniem said...

wat waanzinnug tof dat je het toch maar hebt gedaan na al die jaren!!!!het is een pijnlijke toestand als je zo iemand terug ziet.dat je erover schrijft is helemaal toppie,hoeveel mensen zitten er wel niet zo bij die zonder dat bezoekje moeten doen,nee zo wil ik ook niet graag oud worden wie wel?!maar als het wel zover zou komen hoop je toch ook nog dat er iemand aan je denkt!

9:49 p.m.  
Anonymous Anoniem said...

Super!

Tikky

10:36 p.m.  
Blogger begt said...

ik zei t je gisteren al: je bent een watje!
Maar wel een heel erg lief watje, met een groot hart...

8:43 a.m.  
Anonymous Anoniem said...

Mijn opa en oma zijn ook steeds meer aan het ouder worden en op slechte dagen lijken ze maar een beetje te wachten tot de dag voorbij is...
Op goede dagen vermaken ze zich wel volgens mij.
Raar hoor, ouder worden.
KatYo

5:51 p.m.  
Blogger Strangebrew said...

lief...

10:02 p.m.  

Een reactie posten

<< Home