maandag, december 08, 2008

FROMMEL EN DE PLATEN VAN 2008

Deel 3.

Mijn platen top 5 van 2008 en de platen die er net buiten vallen.

Ik wilde deze top 5 eigenlijk pas aan het eind van het jaar plaatsen, maar Herr Meyer vroeg er dit weekend al om. Met een hoofd nog vol Woven Hand van afgelopen vrijdag heb ik mij er toch maar vast aan gezet. het eindresultaat is anders dan vorig jaar. Vorig jaar had ik echt de 5 platen die ik het beste vond dat jaar. Dat waren er dit jaar veel, maar dan ook echt veel meer dan 5. Mijn top 5 is dit jaar dan ook de platen die ik het meeste heb gedraaid (soort van). Daarom ook de platen die buiten de top 5 zijn gevallen, maar het niet verdienden om hier niet genoemd te worden. Allemaal met een korte motivatie. Aan u om in de reageersectie uw favorieten van 2008 achter te laten.

1. Holly Golightly & The Brokeoffs-Dirt Don't Hurt.
Ach Holly Golightly is gewoon geweldig!!! Of het nu haar platen met Thee Headcoatees zijn of haar solo platen, voor Holly kun je mij wakker maken. Dit is de tweede plaat van Holly met Lawyer Dave. Holly Golightly and the Brokeoffs is ooit ontstaan, omdat Holly iemand zocht om mee door de states te touren. Iets meer uptempo nummers dan debuutplaat You Can't Buy A Gun When You're Crying. Heerlijke country, blues, swamp, rammel. Ga dat luisteren!!!


2. O'Death-Broken Hymns, Limbs and Skin
En zo stond ik op Metropolis opeens te kijken naar een stelletje mafketels die een zeer aanstekelijk potje folk stonden te verpunken, maar dan anders dan de Pogues en bijvoorbeeld Flogging Molly dat doen. Zanger heeft iets minder hysterische stem dan op voorganger Head Home. Dan weer wild dan weer gevoelig en ingetogen. Meer over het concert in mijn aankomende concerten van 2008 log.


3.The Guttertwins-Saturnalia.
Donkere duistere klanken. Twee geweldige stemmen. Broeierig. Mark (Lanegan) en Greg (Dulli) deden elkaar wel eens een dienst op elkaars platen. Had alles te maken met hun verleden in Screaming Trees en Afghan Wigs. Ze deelden niet alleen muziek, maar ook en stevige drugs verslaving. Nu schijnt het dat ze in het ontkomen van die verslaving nogal wat steun aan elkaar hebben gehad. Een steun die in het project The Gutter Twins is geeindigd. Donker en vooral diep in de donkere nacht heel erg mooi.


4.Duffy-Rockferry.
In de maanden maart, april en mei was deze hedendaagse Dusty niet uit mijn iTunes weg te slaan. De maanden daarna is ze er zelden in te vinden, maar ik blijf het een geweldige plaat vinden. Het concert miste ik helaas wegens binnen drie seconden uitverkocht. Dat dat concert wat tegenviel en dat Duffy een beetje te veel in een keurslijf wordt gedrukt door haar producers doet aan dit geweldige debuut niets af.


5.Black Keys-Attack and Release.
De mannen deden het dit keer eens niet alleen in hun 4 sporen rammelstudio, maar huurden Danger Mouse in. Een rijker minder kaal geluid als gevolg en hier en daar zelfs een orgeltje naast de anders slechts gitaar en drums. All You Ever Wanted kan zo op repeat.

En dan laat ik de volgende platen die minstens zo goed waren, maar simpelweg net iets minder gedraaid werden in 2008 helaas buiten de top 5.

-Madrugada-Madrugada.

Waardig afscheid van de overleden gitarist.

-Isobel Campbell & Mark Lanegan- Sunday At Devil Dirt.

Iets meer Mark dan op eerdere Ballad Of the Broken Seas. En met meer Mark Lanegan is niets mis. Wat een stem.

-Murder By Death-Read Tooth And Claw.
Heerlijke rock(?) met cello. De persoonlijke verassing op Metropolis. Haalde de top 5 niet omdat ik een eerdere plaat net iets vaker draaide.

-Woven Hand-Ten Stones.

Op 3 afgespeelde nummers op de 6e plaatst. Mijn band van 2008. Twee maal tot tranen toe geraakt bij concerten in het Paard en in Tivoli. Quiet Nights of Quiet Stars is een misplaatste crooner. Verder rockt het zowaar af en toe en klinkt er zelfs wat positiefs door. David Eugene Edwars is mijn held dit jaar. Overdonderend mooi.

-Friska Viljor- Tour De Hearts.

Zet het op en u bent genezen van alle negatieve gedachten.

-Devotchka-A Mad and Faithfull Telling.

Omdat het gewoon heel erg goed en mooi en fijn is!

-Calexico- Carried To Dust.
Hoe het niet het echte was, maar toch best fijn dat ik op Fabchannel het concert in Paradiso waar ik wegens kapotte rug niet bij kon zijn toch mee kon maken.

-Slim Cessna's Auto Club-Cipher.

Je draait Woven Hand en LastFm raadt je dit aan. In hetzelfde straatje. Prachtig mooi. De binnengehaalde liveplaten doen verlangen naar een Europese tour in 2009.

-No Age-Nuons.
Soort van shoegaze, Nirvana, Britpop, Sonic Youth. Juist niet te vangen. Gaat alle kanten op.

-Midori-Four.

Want wat zou een platenjaar zijn zonder een nieuwe plaat van Midori. Mijn favoriete jazzpunk gekken uit Japan. Deze keer met een skagitaartje. Mariko krijst de longen weer uit haar borstjes om vervolgens weer lief in mijn oor te fluisteren.

-The Ettes-Look At Life Again Soon.

Niet zo goed als vorige schijf, maar ik werd nu eenmaal verliefd op drumster Poni toen ze in de Melkweg speelden.

En dan vergeet ik nog The Dirtbombs, Cheap Time, Dressy Bessy, Lucinda Williams, Portishead, Bonnie 'Prince' Billy, Be your OWn Pet, The All Girl Summer Fun Band. De twee verzamelelpees van Jay Reatard vergeet ik niet, maar dat zijn verzamelelpees. Daar komt nog een apart log over, want die zijn evengoed van niveau. Wie er zegt dat 2008 een slecht muziek jaar was heeft poep in zijn oren gehad.

2007 was het jaar van Jay Reatard voor mij met een top 5 notering voor Blood Visions en Terror Visions en een net daarna ontdekte geweldige Final Solutions plaat. 2008 is het jaar van Mark Lanegan geloof ik. Zowel met Greg als met Isobel gooide hij hoge ogen. Geen solo werk dit jaar van de man (geen tijd meer voor denk ik), maar ook dat draaide veelvuldig in de iTunes player hier thuis.

Ik heb bijzonder weinig fijne garage platen gehoord het afgelopen jaar zie ik...

Labels:

8 Comments:

Blogger begt said...

mooi lijstje, ongetwijfeld mooi. ik heb weer een hoop inspiratie opgedaan in jouw en meijer's blog.

mijn top 5 ken je al, ook daar zitten nog een hele hoop net-nieters onder, die ik bij anderen weer in de top 5 zie terugkomen.

in de kerstvakantie maar eens flink gaan neuzen op t web..

8:49 a.m.  
Blogger FROMMEL said...

Voor de niet conXies bezoekers, Begts lijstje is:

1) Holy Fuck. Zelden een band zo'n terechte naam horen kiezen. "Royal Gregory" is verplichte kost voor elk rock-feest EN voor elke dance-party
2) Madrugada. Gewoon omdat het Madrugada is, omdat die stem bij mij hoort en dito de teksten en sfeer.
3) Late of The Pier- Fantasy Black Channel. net als holy fuck is het hoekig, is het wringend maar zeer melodieus.
4) TV on the Radio- Dear Science. Plaat is majestueus, gevarieerd en boeiend. concert was minder, maar toch...
5) Hot Chip! Met afstand de léúkste plaat in het electro-genre. Yes, I am Ready for the floor.

3:55 p.m.  
Blogger Polle said...

Deze reactie is verwijderd door de auteur.

11:44 p.m.  
Blogger Polle said...

ehm herkansing, nu wel goed geschreven:

1. Jill Tracy- The Bittersweet Constrain
2. Amanda Palmer- Who Killed Amanda Palmer?
3. Diamanda Galas- Guilty Guilty Guilty
4. Drive-By Truckers- Brighter Than Creation’s Dark
5. The Duke Spirit- Neptune

Eervolle vermeldingen (kiezen is zó moeilijk):
Jean-Louis Murat- Tristan
Blood Red Shoes- Box of Secrets
Mademoiselle K.- Jamais la Paix
Veil Veil Vanish- Into a New Mausoleum
The Gutter Twins- Saturnalia
The Black Keys- Attack & Release
The Kills- Midnight Boom

12:46 a.m.  
Blogger Jacobdus said...

1. Cavalera Conspiracy - Inflikted
2. Metallica - Death Magnetic
3. Opeth - Watershed
4. Amanda Palmer - Who killed Amanda Palmer
5. The Gutter Twins - Saturnalia

Vooral dus metal wat mij overweldigd heeft, vooral de broers Cavalera zijn weer erg goed voor de dag gekomen.
En Metallica is weer terug naar hun roots met deze nieuwe cd.

1:28 p.m.  
Blogger Jacobdus said...

btw, Frommel fijn lijstje...
Vooral je beschrijven dhr. Dulli en Lanegan ben ik met je eens.
Ik ben dan ook erg blij dat ik ze op Lowlands heb mogen aanschouwen.

1:30 p.m.  
Anonymous Semtex said...

Dengue Fever – Venus on Earth
Psychedelica uit Los Angeles met een zangeres uit Cambodja. Ze zingt in het Khmer en daarom snap je er geen reet van - zoals ik geen reet van 2008 heb begrepen. Venus on Earth is het derde album van Dengue Fever, de band schoot in 2008 naar de derde plaats in mijn overall playlist bij lastfm. Dengue Fever is de soundtrack van de 2008-koorts waarvan ik nog steeds niet ben genezen.

GO!GO!7188 – Tora no Ana 2
Tora no Ana is GO!GO!7188’s de tweede verzameling covers van Japanse seventies hits en televisietunes. Kristalhelder geproduceerd en beter dan hun laatste eigen album 569 uit 2007. Het album duurt een half uur en dat is precies de fietsafstand van mijn huis naar mijn werk. Op 4 februari 2009 verschijnt het 7e officiële studioalbum van GO!GO!7188.

Made out of Babies – The Ruiner
Julie Christmas heeft strot en schreeuwt op The Ruiner het derde en beste album van Made out of Babies bij elkaar. Met haar ex (Neurosis) schreeuwt ze in Battle of Mice, dat is nog beter en daarvan verschijnt naar verwachting in 2009 nieuw materiaal.

Mutyumu – Il y a
Een klassiek geschoolde zangeres, een kerkorgel, een piano en een viool op een bodem van industriële metal. Soms over de top bombastiek maar dat mag want de mooiste albumcover van het jaar.

101A – Lethe
Nog een derde album. 101A maakt shoegaze/noise/triphop, al dan niet in die volgorde. Bezwerender dan de derde van Portishead, die hier ook had kunnen staan. Of Midori. Of Jarboe. Of Metallica. Of Oasis. Oasis? Ja, Oasis. Of Miss Kittin. Of Boris. Of CSS. Of Claw Boys Claw. Of the Raveonettes. Of Puscifer. Of Ladytron.

2:21 p.m.  
Blogger jack of hearts said...

Naar aanleiding van dit log isobel campbell/mark lanegan geprobeerd. Schitterend. Ik ben na één draaibeurt al verkocht en dat is zeldzaam.

Verder ben ik dus gewoon nog bezig met platen ontdekken (net als met werkstukken begin ik altijd pas als de deadline lonkt).

De leukste dingen van 2008 worden denk ik
REM - Accelerate
Bon Iver - Forever Emma, Forever Ago
Fleet Foxes - Fleet Foxes
dEUS - Vantage Point
Portishead - Third.

En eervolle vermeldingen voor Amanda Palmer en Blood Red Shoes.

2:46 p.m.  

Een reactie posten

<< Home