vrijdag, november 21, 2008

FROMMEL EN DE PLATEN VAN 2008

Deel 1.

Friska Viljor-Tour de Hearts

Hoe ellende en zuipen tot fijne dingen kan leiden.

Uit ellende komt vaak iets moois en stevig drinken is zo nu en dan helemaal niet slecht. Natuurlijk van ellende word je niks niet vrolijk en de kans op lange tijd in de put zitten, de zon niet meer aan de horizon zien verschijnen en zwaarmoedig door het leven gaan is aanwezig. Natuurlijk is stevig drinken slecht voor je lijf en je leden. Vooral de lever pleegt na een aanhoudende periode van stevig drinken nogal eens in opstand te komen en zijn werk er bij neer te leggen. Onze plaatselijke drinkezuster Bonnie weet er alles van. Maar uit ellende en stevig drinken kunnen ook hele mooie dingen komen (iets dat Bonnie dan weer geheel ontkracht).

Stel u bent twee vrienden en op zo ongeveer hetzelfde moment besluiten allebei uw vriendinnen een punt achter de relatie die ze met u hebben te zetten. Dan zoek je als vrienden steun bij elkaar. Bij elkaar en, als liefhebber van een goed glas van bijvoorbeeld bier, ook in de drank. Nachten lang drinkt u gezamelijk uw ellende weg. Nachten lang met de armen om elkaars schouders leegt u samen de ene fles na de andere. Mijmerend over de verloren liefde en af en toe een traantje weg pinkend.

Nu hebben we al eerder vastgesteld dat je ellendig voelen en daarbij veel drinken op de lange termijn niet zo heel erg goed voor je is. Het is dan ook noodzaak om na een tijdje een andere uitlaatklep te vinden voor al die kommer en kwel. Laat dat nu precies zijn wat de heren Daniel en Joakim hebben gedaan. Op een ochtend werden ze met een megakater wakker en herinnerden zich gelukkig dat ze de nacht er voor hadden besloten om de ellende om te zetten in een bandje. Friska Viljor was vanaf die dag een feit.

Friska Viljor was mijn tweede verrassing/ontdekking van de afgelopen editie van Metropolis. De eerste (Murder by Death) en de derde (O'Death) volgen later nog in deze serie. Het was zo'n moment tussen een paar nietszeggende buitjes in. Zo droog dat het geen kwaad kon om naar een bandje op een van de buitenpodia te gaan staan kijken. Wat ons te wachten stond was een keurig aangeklede, ubervrolijke, langharige vriendenclub die een aanstekelijk potje muziek ten gehore brachten.

Friska Viljor is het medicijn tegen ellende. Zowel voor de mannen zelf als voor de luisteraar. De ellende blijft altijd een klein beetje doorklinken, maar wordt overgoten met aanstekelijke vrolijk makende muziek. De teksten handelen over verloren liefdes, alleen zijn en andere ellende, maar de band straalt uit dat je niet bij de pakken neer moet gaan zitten. Kop op! Sta op en maak er wat moois van. Het is tijd om te lachen. Huilen kunnen we na de dood nog doen. Friska Viljor is een medicijn tegen ellende. Luister alleen al naar het nummer The Cure. Dat niet alleen in zijn geheel gejat is van The Cure, maar ook echt werkt als een genezing.

Hoewel ik het debuut Bravo uit 2006 leuker, gevarieerder, grappiger, beter vind verdient deze plaat absoluut een plek in mijn platen van 2008 top ik weet nog niet hoeveel en is het iig een mooi begin van de serie.

Friska Viljor-The Cure
Friska Viljor-Taste Of Her Lips
Friska Viljor-Sunday

Hele saaie clip van On and On op YouTube:

Labels: , , ,

4 Comments:

Blogger begt said...

heb er slechts één nummertje van, meer komt er maar niet naar voren op lijmwijr.
Is het derhalve een suggestie om deze op je server beschikbaar te zetten, zodat ik kan bevestigen of ik hierin janee met je mee ga?

12:07 p.m.  
Anonymous Anoniem said...

Ik had er eerlijk gezegd nooit van gehoord, maar je hebt mij weten te overtuigen. Prachtig en bijna breekbaar.

1:30 p.m.  
Blogger FROMMEL said...

@begt. schei dan ook eens uit met dat malle limewire.....SOULSEEK!!!!

6:19 p.m.  
Anonymous Anoniem said...

Klinkt als een vrolijke boel, From. Lekker bandje.

12:41 p.m.  

Een reactie posten

<< Home